Forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk, deoarece Rusia susține că deține acum controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele Moscovei au stabilit „controlul deplin” asupra Lysychansk şi a mai multor localități din apropiere. Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat duminică seara că trupele sale au fost forțate să se retragă din oraș, spunând că altfel ar exista „consecințe fatale”. Lysychansk a fost ultimul oraș controlat de ucraineni din regiunea Lugansk. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a promis că va recâștiga Lysychansk cu ajutorul armelor vestice cu rază lungă de acțiune. „Vom reveni datorită tacticii noastre, datorită creșterii de arme moderne. Ucraina nu renunță la nimic”, a spus el într-un discurs.
UPDATE ora 15:20 – Cosmonauții ruși sărbătoresc în spațiu capturarea regiunii ucrainene Luhansk
Cosmonauții ruși aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au sărbătorit luni cucerirea de către Rusia a regiunii Luhansk din estul Ucrainei, o etapă importantă pentru Moscova în acest război.
Roscosmos, agenția spațială rusă, a descris capturarea de către Moscova a regiunii Luhansk ca fiind „o zi de eliberare care trebuie sărbătorită atât pe Pământ, cât și în spațiu”, potrivit Reuters.
Agenția a postat imagini cu cosmonauții Oleg Artemyev, Denis Matveev și Serghei Korsakov zâmbind în timp ce țineau în mâini steagurile reprezentanților Rusiei din estul Ucrainei, autoproclamata Republică Populară Luhansk și Republica Populară Donețk.
„Aceasta este o zi mult așteptată, pe care locuitorii din zonele ocupate din regiunea Luhansk o așteptau de 8 ani”, a scris Roscosmos pe aplicația de mesagerie Telegram.
UPDATE ora 14:00 – Oficial ucrainean: Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor
Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, potrivit reprezentanților armatei ucrainene.
Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, după ce trupele rusești s-au retras din zonă săptămâna trecută, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
„Teritoriul a fost readus sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Sky News, citat de Mediafax.
Săptămâna trecută, trupele ucrainene au forțat Rusia să se retragă de pe insula capturată la începutul războiului.
Rusia folosise Insula Șerpilor pentru a impune Ucrainei o blocadă navală în Marea Neagră.
UPDATE ora 12:00 – O fostă balerină se înrolează în armata ucraineană
O fostă balerină s-a alăturat forțelor armate ucrainene pentru a lupta cu rușii care au invadat Ucraina în februarie, potrivit Sky News, transmite Mediafax.
Balerina Lesia Vorotnyuk a lucrat la Opera Națională din Kiev. După începerea războiului, ea a ajutat civilii să se evacueze din capitala ucraineană în timp ce rușii se apropiau de oraș.
Ulterior, ea s-a înrolat în armata ucraineană și a fost repartizată la unitatea de apărare teritorială din Kiev.
Soțul balerinei a murit în conflictul din estul Ucrainei în urmă cu trei ani.
UPDATE ora 11:00 – Peste 10.600 de ucraineni au intrat duminică în România
Peste 10.600 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 12% față de ziua anterioară.
Potrivit Poliției de fronteră, duminică, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 303.400 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 70.500 mijloace de transport.
Pe sensul de intrare în România, au fost aproximativ 161.106 de persoane, dintre care 10.606 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12,05 % faţă de ziua precedentă.
Astfel, începând cu data de 10 februarie până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.447.707 cetăţeni ucraineni.
UPDATE ora 09:00 – Forțele ruse au lovit luni dimineață la ora 4:00 o școală Harkov în această dimineață, potrivit lui Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii. Nu au fost raportate victime.
Oficialul ucrainean a mai spus că orașele și satele din regiunea Harkov, Izium și Bohodukhiv au fost lovite de rachete duminică. În urma bombardamentelor, au fost distruse clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri.
El a mai spus că trei persoane au fost ucise și șase au fost rănite într-un atac asupra satului Bezruky. Afirmațiile nu au fost verificate independent, transmite The Guardian, citat de HotNews.ro.
UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lysychansk
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lysychansk, în estul regiunii Donbas, după un asalt dur al Rusiei, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.
Potrivit oficialilor ruși, capturarea oraşului Lysychansk, la mai puţin de o săptămână după ce a fost cucerit oraşul vecin Sievierdonetsk, i-a conferit Rusiei controlul total al regiunii Luhansk din estul ţării – o victorie politică care îndeplineşte un obiectiv de război cheie al Kremlinului. Victoria va permite armatei ruse să își concentreze trupele pe regiunea vecină Doneţk, unde Kievul controlează încă porţiuni de teritoriu, conform Mediafax.
Zelenski a declarat că Rusia îşi concentrează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.
„Faptul că protejăm vieţile soldaţilor noştri, ale oamenilor noştri, este la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâştiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejaţi mai presus de orice”, a declarat Zelenski.
De când a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia şi-a concentrat operaţiunea militară asupra centrului industrial Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Ucrainei din 2014.
UPDATE ora 07:00 – Olaf Scholz: Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult
Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz.
„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta”, a spus liderul german într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică.
„Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp”, a adăugat Scholz.